כל העסקים רוצים להרוויח יותר, להגדיל את המחזור העסקי שלהם עוד ועוד ולהביס את כל המתחרים – לא בהכרח בסדר הזה. הדרך הטובה ביותר להשלים את המטרה תהיה ביצוע מחקר מתחרים, שיבהיר במדויק היכן כל המתחרים הרלוונטיים נמצאים ביחס אליכם מבחינת תהליך הקידום והמיצוב הדיגיטלי שלהם ואיפה עוד ניתן לחזק ולשפר כדי להתעלות עליהם.
דעו תמיד את "האויב"
התכלית בקידום אורגני לאתר היא להעלות את הדירוג שלו במנוע החיפוש של גוגל על פני המתחרים. אלא שגם הם מבצעים קידום אורגני וייתכן שלוקחים בחשבון את העובדה שגם אתכם צריך לעקוף באמצעות דירוג יותר גבוה. לא תמיד ידוע לכם מיהם אותם המתחרים או כיצד הם פועלים על מנת לבסס את היתרונות היחסיים שלהם, מה שמחייב אתכם לגבש תוכנית פעולה שתגבור על כך.
מחקר מתחרים הוא עניין חשוב ומהותי לא רק לתהליך הקידום האורגני, אלא גם לגיבוש ולניסוח האסטרטגיה השיווקית כולה. זהו השלב שבו תכירו לעומק את המתחרים, תבינו במה אתם נבדלים מהם ומהם הערכים שיעזרו לכם להתחרות כראוי על תשומת לבם של הגולשים.
מה בעל העסק יכול ללמוד ממחקר מתחרים?
בדרך כלל, המטרה של עסק היא להרוויח כסף, אלו שקונים ורוכשים מהעסק שירותים או מוצרים הם לקוחות. כלומר הלקוחות שווים כסף. כאשר יש עסקים נוספים שפונים לאותם הלקוחות, אזי הכסף מתחלק ביניהם, כך שהעוגה הצרכנית קטנה. מטבע הדברים, כל עסק מעוניין להגדיל אותה.
אז איך באמת מגדילים את העוגה שלנו? זה ברור – איכות, שירותיות, מסרים ברורים וגם יצירתיות יעזרו ללקוחות שלכם לעשות כלפיכם עוד צעד אחד קטן. ואם תדעו מהם כל החומרים שמהם קורץ המתחרה שלכם, כיצד הוא פועל, חושב ומציג את פעילותו, תצליחו להבין מעולה את התמונה הגדולה, להשיג בידול יעיל ולגרוף יותר קהל והמרות.
כך תבצעו מחקר מתחרים:
1. הכינו רשימת מתחרים
כדי להתחיל, הכינו רשימה של עסקים מקבילים ומתחרים. בדקו את המתחרים הישירים והעקיפים שלכם, את אלו שפועלים בגוגל, ברשתות החברתיות ובעוד פלטפורמות.
2. החלו בתיעוד מידע בסיסי
הכינו טבלה והכניסו אליה את כל המידע הרלוונטי לגבי כל מתחרה:
– המסר שלו
– הבידול שלו
– נראות גרפית וויזואלית
– צבעי המותג
– המחירים
– אופן הפנייה ללקוחות
מצאתם חסרונות ונקודות תורפה? הכניסו אותם לטבלה.
מצאתם יתרונות ייחודיים? הכניסו אותם לטבלה וחשבו כיצד תוכלו לגבור עליהן.
3. התחילו לנתח את נתוני המתחרים
בצעו ניתוח מתחרים מבחינת הקידום האורגני ועל ידי כלים שונים הוציאו מידע מוכח ומספרי על הקריטריונים הבאים:
– מהירות האתר.
– משך טעינת האתר.
– מילות המפתח שהאתרים מקדמים.
– דירוג מילות המפתח של כל אתר.
– מהו נפח החיפוש של כל מילה או של כל ביטוי שמקודם באתר.
– כמות קישורים חיצוניים וקישורים פנימיים.
– הטראפיק של האתר.
– משך זמן הגלישה הממוצע באתר.
– כמות מאמרי התוכן באתר ותדירות העלאה שלהם.
כמובן שאלו דוגמאות וניתן לחקור עוד קריטריונים רבים. בדרך כלל, הקריטריונים משתנים בהתאם לגודל העסק, אופי העסק ואופי המתחרים.
איך עושים ניתוח מתחרים היא שאלה שבעלי עסקים רבים מתעסקים בה בכל עת. את כל הקריטריונים שהצגנו ניתן למצוא באמצעות כלים ייעודיים שונים שקיימים ברחבי הרשת. כל הנתונים שתקבלו יהיו נתונים מספריים. אל תשכחו שהנתונים אמורים לספר סיפור ואת הסיפור עליכם להבין כדי לדעת להסיק מסקנות יעילות.
זו לא תהיה פעולה חד פעמית
כמובן שאת מחקר המתחרים הרחב והמקיף צריך לבצע בתחילת תהליך הקידום ובתחילת הקמת העסק, אך צריך לחזור עליה כל הזמן. זכרו כי המתחרים משתנים כל הזמן, הם משנים את המסרים שלהם, משפרים את הנתונים שלהם ומתקדמים. כדי להתחרות מולם, עליכם לדעת מה הם עושים ולהישאר בפוקוס.
בשורה התחתונה:
אחרי שכבר מיליוני עסקים מקדמים את האתר שלהם בגוגל, ניתן להגיד בבטחה כי מחקר מתחרים הוא חלק חשוב וקריטי בתהליך הקידום. עסק שיבצע קידום אורגני ללא מחקר שכזה, לא יתקדם כראוי והמתחרים שלו לא יפסיקו לעקוף אותו בדירוגים. אם תהיו מעוניינים בעריכת מחקר מקצועי הכולל גם המלצות לפעולות המשך ויישום מקצועי של הדברים, נשמח לעמוד לרשותכם וללוות אתכם עד לקבלת תוצאות איכותיות, מספקות ומרשימות.
האם ניתן לבצע מחקר מתחרים לבד?
בהחלט. תוכלו להשתמש בכלים שונים כדי לחקור את נתוני הקידום האורגני של המתחרים שלכם. אך מלבד החקר הנכון, חשוב לדעת כיצד להסיק מסקנות מהמחקר וכיצד להפוך את המסקנות לפעולות מקדמות. מומלץ להיעזר באיש מקצוע על מנת לבצע את מחקר המתחרים בדרך היעילה ביותר.
כל כמה זמן צריך לבצע ניתוח מתחרים?
כאשר מבצעים קידום אורגני באופן עצמאי, המשאבים מעט מוגבלים בעקבות זמן מוגבל. את הניתוח המשמעותי ביותר חשוב לבצע באופן הטוב ביותר בתחילת תהליך הקידום אך חשוב לבצע ניתוח מתחרים כל הזמן. קידום אורגני הוא דינמי ונתונים משתנים בכל עת.